Digital ~ S W A M P/"Economies of the Virtual World / Ekonomije virtualnog svijeta”

Group Exhibition at
galerijagalzenica.info
curated by netdotcube.org


Digital Swamp was an installation piece and digital art series made as farewell to my days of tumblr blogging in the online aesthetic community (~wave )SWAMP 2016. 
Video installation

Music by: Filip Ščekić


Gallery Galženica, Velika Gorica / Zagreb, Croatia
Production: Centar za dramsku umjetnost (CDU), Zagreb
Curatorial Concept: Irena Borić, Martina Kontošić, Renata Šparada
Artists: Željko Badurina, Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Dina Karadžić, Tea Stražičić, Igor Štromajer

Upravo ekonomije suradnje koje čine pozadinu radova na mreži zanimale su i Teu Stražičić. Njene instalacije Vatra, 2016. i Močvara, 2016. rezultat su djelovanja u okviru slojevitog digitalnog stvaranja koje zahtjeva kolaboraciju umjetnice Tee Stražićić i koautora Marte Stražičić i Filipa Ščekića. Njihova suradnja uključuje jednostavnu ekonomiju razmjene i elemente trampe, kao što pojašnjava umjetnica: "Obje instalacije povezuje kolaboracija s glazbenicima i producentima elektroničke glazbe. Suradnje su obično dogovorene preko interneta i rezultiraju razmjenom zvuk/slika što je izuzetno bazična ekonomija nasuprot kompleksnog, digitaliziranog tehničkog rada. Iako okruženi sofisticiranom tehnologijom kojom je izvedba kompleksnije glazbe i animacije postala pristupačna svakome i time neovisnija i slobodnija u izražaju, ekonomija koja se veže uz produkciju takvih radova uglavnom je bazirana na razmjeni dobara i umjetnosti, kao i usmenom dogovoru."
Dok Močvara uprizoruje digitalnu močvaru kao internetsku fascinaciju fluidnim i plastičnim, u Vatri umjetnica koristi motiv vatre kao odraz vizualnih razmjena informacija unutar digitalnih zajednica kreativaca kojima i sama pripada. U okviru tih zajednica razmjenjuju se materijali, teme i estetika, a digitalno poganski motiv vatre je recentan trend. Takvo širenje motiva mrežom radi fascinacije nekim materijalom, slučajno ili pod utjecajem upečatljivih profila na stranicama poput Reddita, Tumblra ili Facebooka, blisko je fenomenu kulture internetskih memova. Uz instalaciju Vatre izložene su kazete s glazbom Filipa Ščekića a posjetitelji ih mogu uzeti ukoliko ostave nešto za uzvrat perpetuirajući situaciju razmjene na kojoj se predstavljeni radovi temelje.

full text ( in Croatian only)